Tελικό Πρόγραμμα Συνεδρίου: Διαχρονική και Σύγχρονη Προσέγγιση στην Πνευμονολογία, 11-12 Ιουνίου 2021, Αθήνα

Αγαπημένοι συναδέλφισες/λφοι, φίλες και φίλοι,

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου μας «Διαχρονική και Σύγχρονη Προσέγγιση στην Πνευμονολογία» το οποίο θα πραγματοποιηθεί 11 & 12 Ιουνίου 2021 στο ξενοδοχείο Caravel, με υβριδικό τρόπο σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σας προσκαλώ όλες και όλους να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου, να ενημερωθείτε για το τελικό επιστημονικό πρόγραμμα με τους εξαιρετικούς ομιλητές και προέδρους, την ατζέντα των επαγγελματικών θεμάτων και να συμμετέχετε ενεργά με ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου μας είτε συμμετέχετε με φυσική είτε με  διαδικτυακή παρουσία.

Εύχομαι να έχουμε ένα δημιουργικό διήμερο ταξίδι γνώσης στην ειδικότητα μας!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Σταματούλα Τσικρικά

 

Σημαντικές πληροφορίες

 


Ημερομηνίες Διεξαγωγής Συνεδρίου
11 & 12 Ιουνίου 2021

Τόπος Διεξαγωγής Συνεδρίου
Ξενοδοχείο Divani Caravel
Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα 161 21
Τηλ: 210 720 7000

Εξυπηρετούν οι ακόλουθες γραμμές συγκοινωνίας:
Λεωφορείο: 214, 224, 550, 608, 815, Ε14
Μετρό: Μ3

Google Maps link

Μοριοδότηση
Στο συνέδριο θα χορηγηθούν 16 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Η χορήγηση των μορίων γίνεται βάσει των ωρών παρακολούθησης. Επισημαίνεται ότι κάθε (1) μόριο Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης αντιστοιχεί σε μια πλήρη ώρα παρακολούθησης του επιστημονικού προγράμματος. Η χορήγηση των μορίων θα γίνεται μόνο εφόσον υποβληθεί συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του επιστημονικού προγράμματος του Συνεδρίου.

ΟΔΗΓΙΕΣ: Τρόπος σύνδεσης μέσω διαδικτύου

 

www.epnelrespiratory-athens.gr

 

 

Τελικό Πρόγραμμα Συνεδρίου

 

 

 

Τρόπος εγγραφής & Κόστος συμμετοχής

 

 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με υβριδικό τρόπο (συμμετοχή με φυσική παρουσία ή διαδικτυακή παρακολούθηση).

Για δηλώσεις φυσικής παρουσίας  παρακαλείσθε όπως, ορίσετε τις ημέρες και ώρες παρακολούθησης για τις οποίες  ενδιαφέρεστε, και στείλτε το αίτημα σας στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ο αριθμός των συμμετεχόντων με φυσική παρουσία θα εξαρτηθεί από τα ισχύοντα Υγειονομικά Πρωτόκολλα. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας για τις εγγραφές με φυσική παρουσία (με προτεραιότητα στις κατηγορίες “Ειδικοί” & “Ειδικευόμενοι Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας”).

Φόρμα Εγγραφής

 

 

Η προσέλευση στο χώρο του Συνεδρίου ξενοδοχείο Divani Caravel, χωρίς την έγγραφη επιβεβαίωση του αιτήματος σας από  τη γραμματεία  του Συνεδρίου, δεν θα γίνεται δεκτή.

 

Περιλήψεις ομιλητών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου

 

Πνευμονική εμβολή: Θεραπεία & προβληματισμοί - Παρακολούθηση από το Νοσοκομείο στο Ιατρείο
Σταύρος Β. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FESC, FRCP(Glasg)
Καθηγητής Καρδιολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  Medical Director & Professor for Clinical Trials Center for Thrombosis and Hemostasis Univerity of Mainz, Germany


Η χρονιά που μας πέρασε, το 2020, σηματοδότησε μία σημαντικότατη αύξηση του ενδιαφέροντος της ιατρικής και ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας για τη θρόμβωση και την (πνευμονική) εμβολή. Αυτή οφείλεται καταρχήν στην επικαιροποίηση των Ευρωπαϊκών (ESC & ERS) κατευθυντηρίων οδηγιών, που οδήγησαν σε βελτιώσεις στους προτεινόμενους αλγορίθμους για αντιμετώπιση της νόσου α) στην οξεία φάση, β) στη χρόνια αντιπηκτική αγωγή και δευτερογενή πρόληψη υποτροπών και γ) στη χρόνια παρακολούθηση για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία χρόνιας θρομβοεμβολικής νόσου. Στο αυξημένο ενδιαφέρον συνέβαλαν επίσης και οι πρόσφατες μεγάλες μελέτες για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των άμεσων από του στόματος αντιπηκτικών σε ασθενείς με θρόμβωση σε υπόστρωμα καρκινοπάθειας. Τον καθοριστικότερο ρόλο όμως έπαιξε ο καταιγισμός νέων δεδομένων σχετιζόμενων με την πανδημία COVID-19, τα οποία μεταξύ άλλων κατέδειξαν τον αναδυόμενο κεντρικό ρόλο της «θρομβοφλεγμονής», τόσο στα πλαίσια ιογενών (και άλλων) λοιμώξεων όσο και στα πλαίσια του εμβολιασμού για την πρόληψή τους. Η σημασία της ενασχόλησης με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία θρομβώσεων και πνευμονικών εμβολών είναι το 2021 πιο επίκαιρη από ποτέ. Για τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένουμε τα αποτελέσματα πολυκεντρικών μελετών που θα καθορίσουν τα πεδία αξιολόγησης και κλινικής χρήσης νέων, ενδεχομένως ακόμη ασφαλέστερων αντιπηκτικών φαρμάκων. Αυτά θα στοχεύουν στον ανταγωνισμό εναλλακτικών παραγόντων της πήξης όπως ο παράγοντας ΧΙ, με αναμενόμενα πλεονεκτήματα ιδιαίτερα για συγκεκριμένες ομάδες ευάλωτων ασθενών που δεν καλύπτονται από τα τρέχοντα θεραπευτικά σχήματα.

Χρόνια Δύσπνοια
Δεβενέ Σωτηρία   
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Η χρόνια δύσπνοια είναι η σταθερή ή σταδιακά επιδεινούμενη δυσκολία στην αναπνοή.
Είναι μια αίσθηση που φοβίζει τον ασθενή, και αποτελεί το κύριο αίτιο προσέλευσης του 25% των ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων.
Θέλει επιμονή και υπομονή στη λήψη ιστορικού, για να καταφέρουμε να εκμαιεύσουμε από τον ασθενή μας όσο το δυνατό καλύτερη περιγραφή της, καθώς πολλές φορές τα αίτια της είναι πολυπαραγοντικά.

Βρογχοδιασταλτικά
Ζώης Παναγιώτης
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, MSc Ογκολογίας Θώρακα


Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα αποτελούν τη βάση της θεραπείας των αποφρακτικών νοσημάτων του αναπνευστικού, στοχεύοντας στην ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, ποικίλο χρόνο έναρξης και διάρκεια δράσης, αλλά και ανεπιθύμητες ενέργειες που θα πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται υπόψη. Για τους λόγους αυτούς, το ερευνητικό ενδιαφέρον για την ανακάλυψη και χρήση νέων βρογχοδιασταλτικών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά παραμένει έντονο.


Αντιφλεγμονώδη – Κορτικοστεροειδή
Μαθιουδάκης Γ. Αλέξανδρος
Clinical Research Fellow & Honorary Lecturer in Respiratory Medicine  The University of Manchester & Manchester University NHS Foundation Trust

Κορτικοστεροειδή και αντιφλεγμονώδη: Νεότερα δεδομένα στη βασική φαρμακολογία, τις ενδείξεις, ανεπιθύμητες ενέργειες και εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με παθήσεις των αεραγωγών. Ιδιαίτερα, η παρουσίαση θα εστιαστεί στην αποκλίνουσα απάντηση ασθενών με διαφορετικούς φαινοτύπους χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και άσθματος στη χορήγηση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών ως θεραπεία συντήρησης και στη συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών, για τη θεραπεία των παροξύνσεων.

Διερεύνηση  Χρόνιου Βήχα
Πελετίδου Ε. Σωτηρία, MD, MSc, PhD
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Ο βήχας αποτελεί το πιο κοινό σύμπτωμα για το οποίο ο ασθενής αναζητά ιατρική βοήθεια. Ειδικότερα, ο χρόνιος βήχας είναι το 5ο πιο συχνό πρόβλημα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η διερεύνησή του θεωρείται διαγνωστική και θεραπευτική πρόκληση για τον κλινικό ιατρό.
Η σωστή λήψη ιστορικού, οι στοχευμένες κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις και η απεικόνιση βοηθούν στη διάγνωση και θεραπεία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του ασθενή. Παθοφυσιολογία αποφρακτικών παθήσεων του αναπνευστικού  συστήματος (Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Βρογχεκτασίες).
 

 

Χρήσιμες πληροφορίες για την φυσική παρουσία στο συνέδριο

 

Για δηλώσεις φυσικής παρουσίας  παρακαλείσθε όπως, ορίσετε τις ημέρες και ώρες παρακολούθησης για τις οποίες ενδιαφέρεστε, και στείλτε το αίτημα σας στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η προσέλευση στο χώρο του συνεδρίου, ξενοδοχείο Divani Caravel, χωρίς την έγγραφη επιβεβαίωση του αιτήματος σας από τη γραμματεία του συνεδρίου, δεν θα γίνεται δεκτή.

Οι σύνεδροι που επιθυμούν να παρευρεθούν με φυσική παρουσία σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες θα πρέπει κατά την είσοδό τους στο χώρο του συνεδρίου να επιδείξουν τα εξής:

1.Απαιτείται να είναι εμβολιασμένοι (επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού) ή να έχουν πραγματοποιήσει ταχεία δοκιμασία αντιγόνου (rapid test) ή δοκιμασία RT – PCR test (επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος στην είσοδο).

2. Απόδειξη εγγραφής του συνεδρίου θα ληφθεί με την επιβεβαίωση της εγγραφής σας και θα το επιδείξετε κατά την είσοδο σας στον χώρο του συνεδρίου.

Θα τηρηθούν απαρεγκλίτως όλα τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προφύλαξης για την πανδημία.

Εγγραφές δεν θα πραγματοποιούνται επί τόπου.

 

 

 

Επικοινωνία

 


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (Ε.Πν.Ελ.)
Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
Λ. Μεσογείων 152, Τ.Κ. 11527, Αθήνα
Τηλ.: 210 7777737, 6943731093
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Website: www.epnel.gr


ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Heraklio Travel
Κατερίνα Σιαμπάνη
Τηλ.: 211 1871204 Κιν.: 6942464173
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.epnelrespiratory-athens.gr


Φιλικής Εταιρείας 9, 654 03, Καβάλα.
Τ.Θ. 1561,Τηλ. 2510 223 172 - info@iskavalas.gr
ΙΒΑΝ ( Τράπεζα Πειραιώς ): GR2501722450005245033816392
Ώρες Εξυπηρέτησης: Καθημερινά 10:00 - 14:00 & Τετάρτη 10:00-16:00